Girişimci türleri nelerdir ?

Ahmet

New member
Girişimci Türleri: Bir Kahkaha, Bir Başarı Hikayesi

Merhaba forumdaşlar! Bugün oldukça ciddi bir konuyu, evet, yanlış duymadınız, oldukça ciddi bir konuyu mizahi bir bakış açısıyla ele alacağız. "Girişimcilik" dedik, "Her şeyin başı girişimcilik" dedik, peki ya girişimci türleri? Evet, her birimizin kendi girişimcilik yolculuğu var ama hangimiz, hangi türüz? Belki de birinin "girişimci" tanımını yaparken, diğerinin bildiği "girişimci" bambaşka bir şey. Şimdi hep beraber, erkek ve kadın girişimcilerin nasıl farklı şekillerde dünyayı fethetmeye çalıştığını, mizahi bir şekilde keşfe çıkalım!

1. Çözüm Odaklı Erkek Girişimci: "Bu Problemi Kendi Başına Çözebilen Adam!"

Erkek girişimciler, adeta doğuştan problem çözücüleridir. Karşılarında ne olursa olsun, “Bunu bir şekilde çözerim!” yaklaşımını benimserler. Hatta bazen çözümü bulduklarını zannederken, çözülmesi gereken problemi bile unuturlar. Ama her durumda "Bu iş olacak" diye yola çıkarlar. Bir erkek girişimci sabahları, “Dünyayı değiştireceğim, ben de bir şeyler yaparım” diye kahvaltı yapar. Ama... o kahvaltı sonunda aslında dünyayı değiştirme yolculuğuna "ilk adımı" atmış olurlar. Zaten kadınların bazen söylediği gibi, “Bir yerden başlamak gerekir” demeyi bir kenara bırakıp, tamamen çözüm odaklı bir şekilde ilerlerler. Girişimciyi tanımlamak için bir örnek: Evdeki buzdolabı bozulmuş. Kadın, buzdolabının bozulduğunu fark eder, "Bunu kim yapacak?" diye düşünür. Erkek ise: "Ne kadar zor olabilir ki, bunu ben çözerim," diyerek internete bir göz atıp, ardından parmakları hızla çalışmaya başlar. Ama... bir bakmışsınız, buzdolabı yerine mutfak lavabosunun tesisatını yenilemiş!

2. Empatik Kadın Girişimci: "Önce İnsan, Sonra İş!"

Kadın girişimciler, genellikle iş dünyasında bir ilişkiler uzmanı gibi hareket ederler. “Ben bu işi yaparken, müşterilerimle güçlü bağlar kurarım” diyerek yola çıkarlar. Sadece ürünü satmakla kalmazlar, o ürünü satan kişi ile de samimi bir ilişki kurarlar. Eğer bir erkek girişimci bir konuda "strateji" peşindeyse, kadın girişimci onu bir adım daha öteye taşıyıp, “Ama ya onların duyguları?” der ve bu stratejiye insan faktörünü de katar. Kadın girişimcinin ofisinde her zaman bir çiçek, güzel bir tablo ve bolca kahve vardır. Müşterileriyle telefonda, “Senin için nasıl yardımcı olabilirim?” demek, onun sabah kahvaltısındaki doğal bir cümledir. Hatta bazen bir girişimci, “Çalışanlarımızı hep mutlu tutmalıyız, yoksa başarıyı yakalayamayız,” diye haykırırken, kadın girişimci, “Evet ama bunlar insan!” diyerek çok daha gerçekçi bir yaklaşımla çözüm önerir. Çünkü kadınlar için iş sadece kar değil, insanların kalbini kazanmaktır.

3. Yaratıcı Girişimci: “Fikirlerimi Toptan Satıyorum!”

Bazı girişimciler vardır, her gün bir fikirle gelirler. “Yaratıcıyım, evet!” derler. Onlar, yaratıcı zekalarının gücünü her ortamda kullanır. Ama her yaratıcı girişimci bir de "yılmaz girişimci"dir. Zaten her yeni fikir, beraberinde yeni bir başarısızlık getirir. Yaratıcı girişimcinin bir günün sonunda geliştirdiği ürünün, aslında kimseye hitap etmediğini fark etmesi ve çözümü “Bir daha denerim” yaklaşımıyla devam etmesidir. O kadar enerjik ve dinamik bir şekilde çalışırlar ki, bazen sabah uyanıp, “Dün gece aklıma bir fikir geldi, dünyanın en büyük icadını buldum!” diyerek gülerek işe başlarlar. Akşam olduğunda ise o büyük icadın ne kadar saçma bir fikir olduğunu kavrayıp, ertesi gün yeni bir fikirle yola çıkarlar.

4. Düşünceli Girişimci: "Bu Dünya Geri Dönüşüme İhtiyaç Duyuyor!"

Son yıllarda bir fenomen haline gelen "sosyal girişimci" tipini göz önünde bulundurursak, bu tip girişimciler dünyayı daha yaşanabilir bir yer haline getirme çabasıyla yanıp tutuşurlar. Çevreye duyarlı, topluma katkı sağlayan işlerde çalışan bu girişimciler, bir yandan kar amacı gütse de, esas hedefleri toplumsal fayda yaratmaktır. "Bilinçli tüketim", "geri dönüşüm" ve "doğa dostu" kavramları, onların DNA'sında her zaman mevcuttur. Düşünceli girişimciler, her zaman insanların daha iyi bir dünya için yapabileceği şeylere odaklanır. Ancak, bu güzel ve anlamlı çalışmalarının ardından, birazcık da “kar” güdüsü eklemeyi unutmamaktadırlar.

5. Teknolojik Girişimci: "Her Yerde Kod, Her Yerde Yazılım!"

Teknolojik girişimciler, her zaman en son yenilikleri takip ederler. İster yapay zeka, ister blok zinciri olsun, her konuda kendilerine bir alan açmışlardır. Bu girişimciler, genellikle ekran başında saatler geçirirler, "Dünyanın en büyük app'ini yapacağım" diye, gece gündüz kodlarlar. Çevrelerindeki insanlar bazen bu kısımları pek anlayamazlar. Bu tür girişimciler genellikle “Biri mi konuştu?” diyecek kadar kodla iç içedir. Onların hayatı da adeta bir algoritma gibidir: İleri, geri, çözüm, hata… Derken bir anda başardıklarını, "Hadi ama bir daha deneyelim" diyerek kutlarlar.

Sonuç: Girişimcilik Hepimizde Var!

Sonuç olarak, girişimcilik her birimizde farklı şekillerde ve farklı hızlarda var. Kimimiz stratejilere odaklanırız, kimimiz ilişki kurmaya. Kimimiz dünyayı değiştirmeyi hedeflerken, kimimiz sadece günlük rutinimizi daha verimli hale getirmeye çalışıyoruz. Ama her bir girişimci türü, kendi tarzında başarılı olabiliyor. Peki, sizin girişimcilik türünüz nedir? Hep birlikte keşfederek, birbirimizden öğrenebiliriz. Kendi türünüzü ve karakterinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın, hadi bakalım!